Blog - Hormoon verstorende stoffen in cosmetica

Blog - Hormoon verstorende stoffen in cosmetica

Weet wat je smeert. Bekijk de aflevering van RADAR

Zonder dat we het doorhebben worden we iedere dag blootgesteld aan chemische stoffen. Zo krijgen we ook hormoonverstorende stoffen binnen. In dagelijkse verzorgingsproducten zoals bodylotion, deodorant, handzeep en zelfs lippenbalsem, zijn hormoonverstorende stoffen terug te vinden.

Onderzoek hormoonverstorende stoffen

Stichting Tegengif heeft onderzoek gedaan naar hormoonverstorende stoffen, 111 populaire verzorgingsproducten werden onderzocht. In 60 procent van deze producten zitten één of meer hormoonverstorende stoffen. De stichting deed onderzoek naar shampoo, deodorant, bodylotion, lippenbalsems, haarstyling producten, handzeep en handcrėme.

‘We krijgen niet maar één stof binnen’

Annelies den Boer van Stichting Tegengif geeft aan dat het aardig kan oplopen met wat je op een dag binnenkrijgt aan stoffen. ‘Er wordt meestal gezegd: ‘Het is maar één stof die je binnenkrijgt. En er zit maar een heel klein beetje in.’ Maar we krijgen niet maar één stof binnen.’

Parabenen

Sommige producten bevatten meerdere parabenen. Parabenen zijn stoffen waar al jaren zorgen over bestaan, zo geeft Den Boer aan. Butylparabeen is sinds dit jaar op de lijst van ‘Zeer Zorgwekkende Stoffen‘ gezet vanwege de hormoonverstorende werking.

Vruchtbaarheid

Toxicoloog prof. dr. Majorie van Duursen legt uit dat de effecten van deze stoffen pas in een later stadium duidelijk worden. ‘Meestal komt het pas tot uiting als je gaat kijken naar de functie van je lichaam, dus dat betekent als je moet leren of als je kinderen wil krijgen later in het leven. Dus ondanks dat de effecten al vrij vroeg in het leven kunnen optreden, zijn ze eigenlijk pas merkbaar later in het leven.’

Wat kun je zelf doen als consument?

Op het label staan de stoffen wel allemaal vermeld, maar dan zul je met een vergrootglas naar de drogist moeten gaan om die nauwkeurig te bestuderen. Wat betreft parabenen geeft toxicoloog Van Duursen de volgende tip: ‘Als er op de verpakking staat ‘geen parabenen’, dan is dat meestal ook wel zo.’

Waar moet ik beginnen?

Maak een afspraak bij mij voor een uitgebreide intake. Dan wordt je huid geanalyseerd en kun je de huid “resetten”. Die wordt dan grondig gereinigd met producten die precies zijn afgestemd op de behoeften van jouw huid. Natuurlijke producten zijn ontzettend resultaatgericht en versterken de eigen functies van de huid.

Welke producten moet ik als eerste vervangen?

Het kan lastig zijn om meteen alles te vervangen. Om te beginnen verminder je het aantal producten en vervolgens bouw je voor je huidverzorging langzaam een nieuwe routine op. Je kunt daarbij beter minder producten gebruiken dan synthetische en biologische producten door elkaar heen. Vervang eerst je reiniging, gezichtswater en vochtinbrengende crème door biologische alternatieven. Daarnaast ga je met onze AHA & Jojoba Peeling de minerale oliën en siliconen “opruimen” die nog in je huid zitten. Die is dan klaar voor een schone en natuurlijke voeding.

En natuurlijk kan ik je helpen bij de overstap!

Warme groet, Linda